Izaberite idealnu vikendicu za ugodan odmor sa psom

Za mnoge od nas naši psi su deo porodice i odmor jednostavno ne bi bio isti bez povezivanja četvoronožnih prijatelja sa nama. Ne samo da eliminiše muke i troškove povezane sa smeštanjem kućnih ljubimaca na čuvanje u odgajivačnicu, kod prijatelja ili rođaka, već je i odluka da povedete psa na odmor sa vama idealno radi otkrivanja novih i uzbudljivih mesta, veoma prijatno i nezaboravno iskustvo.

Pogledajte Pet-friendly objekte u ponudi.

Divna priroda Srbije pruža fantastične mogućnosti za šetnju. Bilo da tražite obalne pešačke staze, planinske avanture ili šetnju šumama, planinama ili livadama, sigurno ćete pronaći brojne nezaboravne šetnje u većini ruralnih sredina. Dozvolite svom psu da se trka na obali reke, divi se prelepom zelenilu šuma, dok vam se lice ozaruje osmehom posmatrajući vašeg člana porodice koliko je srećan. Gde god da odlučite da povedete svog psa na odmor, verovatno ćete pronaći brojne pabove, restorane i atrakcije u kojima je dozvoljeno prisustvo pasa. Sve je veći broj vikendica koje pružaju pravi vikend dom za vas i vaše kućne ljubimce. Dakle zaista nema opravdanja da psa ostavite na čuvanje kada krenete na odmor.

Philip hawkshaw r ee2bzxvuw unsplash

Znajte da ćete morati malo da planirate, kako biste osigurali da vi i vaši ljubimci imate srećan odmor bez stresa i prepreka. Sastavili smo nekoliko saveta i predloga koji će vam pomoći da se pobrinite da vaš odmor prođe u najboljem redu!

Najbolji saveti za vaš odmor sa psom

Proces rezervacije

Prilikom procesa rezervacije vikendice za odmor koja je prilagođena psima, obavezno obavestite vlasnika o svojoj nameri da povedete svog psa ili pse i napomenite planirani broj kuca koje ćete povesti. Proverite da li je imanje i dvorište dovoljno veliko ako imate više pasa, jer će njima verovatno koristiti spoljni prostor kako bi oslobodili malo energije.

Pre nego što napravite rezervaciju obavezno razgovarajte o „pravilima za kućne ljubimce“ koje je vlasnik postavio kako bi vikendica bila pogodna i za vas i za vaše pse. Ova pravila su uspostavljena kako biste zaštitili svog psa, sebe, vikendicu i buduće goste. Na primer, neki vlasnici će tražiti da se kućni ljubimci ne stavljaju na nameštaj, odnosno da ne spavaju na kauču ili krevetu. Ukoliko je vaš pas navikao da spava sa vama, možda postoji mogućnst  u slučaju da ponesete svoju posteljinu, ali naravno potrebno je da se o svim detaljima prethodno dogovoriti sa vlasnikom. Mnogi vlasnici će takođe tražiti da svog psa ne ostavljate samog u vikendici. Međutim, proverite da li postoji mogućnost ostavljanja vašeg kućnog ljubimca u vikendici ukoliko želite da neki dan izađete bez njega u šetnju ili posetite neko mesto na kome nije dozvoljeno prisustvo pasa.

Istražite

Da biste maksimalno iskoristili svoj odmor, istražite okolinu pre nego što rezervišete vikendicu. Saznajte u kojim pabovima, restoranima i atrakcijama su psi dobrodošli. Takođe saznajte koje mogućnosti za šetnju postoje u lokalnoj blizini, kao i da li postoje ograničenja zbog domaćih i divljih životinja. Takođe je vredno napomenuti da istražite brojeve telefona lokalnih veterinara i veterinarskih bolnica u slučaju nekih nepredvidivih situacija.

Pexels pixabay 65867

Pakovanje

Da biste pomogli sebi da maksimalno uživate na vašem odmoru, osigurajte se da vašem psu ništa ne nedostaje! Provedite malo vremena razmišljajući o tome šta je to što je potrebno spakovati i poneti sa sobom. Srećan pas za vas predstavlja odmor bez stresa! Evo nekoliko predloga:

  • Posude za vodu i hranu. Većina vlasnika vikendica ne voli da koristite njihove posude!
  • Krevet i ćebe vašeg psa. Vlasnici takođe ne vole ukoliko im dopuštate da spavaju na krevetima! Verovatnije je da će se vaš pas osećati „kao kod kuće“ ako ima svoj krevet za spavanje.
  • Putna posuda i držač za vodu sjajni su ako planirate da napravite duge šetnje ili jednodnevne izlete.
  • Omiljene igračke vašeg ljubimca. Frizbi, lopta, plutajuće ili udobne igračke mogu pružiti puno zabave za celu porodicu, kao i zabavu za vašeg psa.
  • Peškiri za kućne ljubimce. Neki vlasnici ih već imaju u svojim vikendicama, ali za svaki slučaj, spakujte nekoliko peškira za sušenje nakon kupanja psa i brisanje blatnjavih šapa.
  • Ako ste zabrinuti da će se vaš pas češati (trljati) o nameštaj koji se u vikendici nalazi, ponesite sa sobom nekoliko folija da biste pokrili sofe i fotelje.
  • Očigledno ćete spakovati potencionalna neophodna sredstva, lekove i hranu, ali možda je korisno spakovati i nekoliko dodataka, kao što su sredstva za uklanjanje krpelja.
  • Uverite se da ogrlica vašeg psa ima identifikacionu oznaku sa vašim brojem mobilnog telefona, u slučaju da se izgube, mogu se što pre spojiti s vama.
  • Ne zaboravite na neke poslastice – ipak je to i odmor vašeg psa!
Cute dog with red bandana high view

Putovanje

Pre nego što pođete na odmor, uverite se da vaš pas neće imati nelagodnost tokom puta.Dakle, ukoliko vaš pas ne putuje redovno automobilom, naviknite ga na to pre odmora. Neki psi, poput ljudi, pate od putničke bolesti, pa je važno unapred identifikovati sve probleme kako biste imali vremena da se po potrebi obratite svom veterinaru.

Razmislite o korišćenju kućice za pse prilikom putovanja. Ne samo da će vašem psu pružiti vlastiti udoban prostor dok putujete, već posedovanje kućice za njihov put, može vam zaista pomoći da bolje iskoristite prostor u automobilu. Takođe će zadržati vašeg psa na jednom mestu tokom puta, eliminišući rizik od povrede u slučaju nesreće ili puzanja oko automobila u potrazi za hranom! Obavezno kupite kućicu ispravne veličine koja omogućava dovoljno prostora za vašeg kućnog ljubimca ukoliko želi da legne ili da sedi uspravno. Provedite neko vreme da svog psa naviknete na kućicu za putovanje pre odmora, koristeći pozitivne metode, kako biste se osigurali da vaš pas svoju kućicu doživljava kao prijatno mesto za boravak.

Ako je put na koji idete zahteva sate provedene u kolima, pobrinite se da imate dovoljno  zaustavljanja kako biste svima omogućili pauzu, piće i istezanje nogu. Ne želite da vaš pas stigne ukočen i u bolovima, ovo se posebno odnosi na starije pse. Dobra je ideja spakovati putničku torbu za pse i držati je pri ruci za vreme putovanja, uključujući posudu za vodu, vodu, obroke i poslastice.

Vaš dolazak na željenu destinaciju

Kada stignete u vikendicu, upoznajte se sa svojim novim okruženjem i identifikujte potencijalne „opasnosti“ za svog psa. Na primer, uverite se da na ogradama nema praznina kroz koje bi vaš pas mogao lako da pobegne. Uverite se da vaš pas ne može pristupiti opasnim hemikalijama ili kantama za otpad. Mogle bi biti vreće za smeće koje su ostale od prethodnih gostiju, u kojima se nalaze opasne jestive stvari, poput pilećih kostiju. Uverite se da na područjima kojima vaš pas ima pristup, nema oštrih predmeta i to ne samo onih na kojima bi se mogao povrediti, već i onih koje bi mogao pojesti!

Ako je vlasnik vikendice zatražio da se psi drže u određenim delovima imanja, detaljno ih pregledajte i imajte na umu da se psi mogu ponašati drugačije na novim i njima nepoznatim mestima. Uklonite sve predmete u kojima bi se pas mogao zapetljati ili povrediti, poput električnih kablova za lampe.

Svi volimo poslasticu na odmoru, pa ako ste porodici odneli čokolade da uživaju, uverite se da vam četvoronožni članovi ne pomažu! Čokolada je toksična za pse, pa nemojte ostavljati otvorenu čokoladu ne mestima njima dostupnim. Dok se bavite tom temom, pobrinite se takođe da se tablete i lekovi raspakuju i čuvaju van domašaja vašeg psa, posebno tokom uzbuđenja zbog dolaska i raspakovanja.

Ne postoji ništa lepše od toplote kamina, a vaš pas će verovatno ceniti ležanje ispred njega nakon dugog dnevnog hodanja. Međutim, obavezno se osigurajte da se u vikendici nalazi aparat za protivpožarnu zaštitu i nikada ne ostavljajte svog psa bez nadzora kada se vatra pali. Takođe osigurajte da se krevet psa drži što dalje od vatre.

Nikada ne ostavljajte psa bez nadzora u vikendici. Ne samo da ćete tako prekršiti pravila koja je postavio vlasnik, već koliko god vaš pas bio dobro izdresiran i vaspitan, nikada ne možete biti  100% sigurni kako će se ponašati u novom okruženju.

Uvek se pobrinite da počistite nered za vašim psom gde god da se nalazite. Iako je sve više mesta prilagođeno psima, zaista je važno da svi budemo odgovorni za svog ljubimca.

Nathalie spehner v4ubrpvyauy unsplash

Dok ste napolju

Šetnja je ono zbog čega mnogi od nas vlasnika pasa odlaze na odmor. Iako je divno videti svog psa kako trči slobodno i zabavlja se, imajte na umu da novo područje može sadržati opasnosti koje vi i vaš pas ne poznajete. Na primer, često ima puno zečeva koji se jure po obalnim stazama na liticama. Iako je važno osigurati da vaš pas ne ometa divlji svet, takođe je bitno znati da se kunići mogu zaustaviti brže od pasa kada dođu do ivice litice! Goveda mogu predstavljati još jednu opasnost. Ne samo da je potrebno sprečiti svog psa da uznemirava stoku, već bi vaš pas mogao biti ugrožen ako se stoka oseća ugroženo, posebno kada se teli. Stoga obavezno držite svog psa pod kontrolom kada hodate u blizini stoke ili ovaca ili duž obalnih staza koje se protežu blizu vrha litice.

Električne ograde zaista mogu povrediti psa ukoliko ih dodirne, posebno hladnog, mokrog nosa pa ih zato držite podalje od njih. Naš pas je jednom dodirnuo električnu ogradu i bio je toliko zapanjen da je cvileći  pobegao. Uspeli smo da ga stignemo tek nekih pola milje kasnije. Srećom putevi koje je prešao bili su bez saobraćaja.

Psi vole dan u prirodi, ali držite dobro oči otvorene za oštre predmete koji se mogu sakriti u travi i koji mogu poseći njihove šape. Takođe se pobrinite da ne jedu nepoznate predmete poput piknika, smeća ili otrovne hrane  koje mogu prouzrokovati crevnu opstrukciju. Takođe, imajte na umu da svog psa nikada ne ostavljate u automobilu. Lako je pustiti da vas hladan  povetarac zavede misleći da je hladniji nego što je u stvari.

Za pse koji uživaju u plivanju u reci ili jezeru, budite oprezni za njih kao i za vas same. Poput nas ljudi, moguće je da pse odnesu bujice reke ili da naiđu na skrivene virove. Takođe pripazite na kvalitet vode kada puštate psa da pliva ili pije iz bara ili jezera koja imaju vodu zelenkaste boje. Plavo-zelene alge mogu biti ubice za pse. Prevladava tokom vrućeg vremena i u vodama sa minimalnim protokom. Ako vidite jezero ili ribnjak sa zelenom vodom, bolje je držati svog psa podalje i biti na bezbednom nego žaliti.

Walking with all family autumn season

Na našem sajtu možete pronaći širok spektar vikendica za odmor širom Srbije pogodnih za pse. Vozite svog psa na čamcu, ugledajte divlje životinje ili otkrijte raznolike pejzaže naše divne zemlje ili jednostavno pronađite udobnu vikendicu na samo nekoliko minuta hoda od pub-a za pse i na kraju dana uživajte u svežem vazduhu, dobroj hrani i zasluženoj napojnici po vašem izboru.

Pogledajte Pet-friendly objekte u ponudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 

 / 

Prijavite se

Pošaljite poruku

Moji favoriti