Raj u Srbiji: Nacionalni Park Tara

Ime joj je Tara, a pred njom ni Holivud nije ostao ravnodušan. Njeni beskrajno romantični pejzaži sa predivnim i ušuškanim vikendicama po obroncima, ostavljaju posetioce bez daha. Nepregledan je spisak onoga što nudi, bilo da vam je potreban aktivan odmor ili naprosto želite da isključite iz urbanog tempa. Njen zaštitni znak su zelenilo šuma, plavetnilo vode i neba, kao i nadaleko poznate vrste biljnog i životinjskog sveta. Kada bi morali ukratko da opišemo šta je to što Taru krasi, rekli bi “izobilje”, “zdravlje” i paradoksalno, “pristupačan luksuz”.

Otkrijte carstvo šuma, ptica i leptira

Veliki broj reliktnih i endemičnih vrsta, našao je svoj dom u parku prirode Tara. Ovo tipično šumsko područje, poznato po očuvanosti i raznovrsnosti šumskih ekosistema, prepuno je smrče, jele i bukve. Spada u najbogatija šumska područja Evrope. Kao predeo izuzetne lepote, uvršten je u „Emerald“ ekološku mrežu, koju čine područja od posebnog interesa za zaštitu. Projekat Emerald je lansirao Savet Evrope, pre više od 30 godina. Naš dragulj se zvanično nalazi u samom vrhu magičnih evropskih predela, poput bisera Švajcarske i Norveške.

Napustena kucica na tari
Predeo na Tari

Verovali ili ne, 1/3 ukupne flore Srbije, registrovana je upravo u parku prirode Tara! Ovo mesto je carstvo ptica i leptira. Spada u zaštićeno područje dnevnih vrste leptira (Prime Butterfly Areas– PBA), ali je i međunarodno značajno područje za očuvanje evropskih vrsta ptica (IBA projekat). Nebom iznad Tare, ponosno lete retke vrste ptica, kao što su: suri orao, sivi soko, jastreb, planinska senica, tetreb i drozd, a mogu se videti i beloglavi supovi.  Tokom istraživanja 1968.godine, delimično su pobrojane neke vrsta gljiva (251), ali stručnjaci veruju da ih ima preko 600. Najviši vrh planine Tare, Zborište, visok je 1544m. Nacionalni park „Tara“ sa Parkom prirode „Šargan-Mokra Gora“, Parkom prirode „Zlatibor“ i Nacionalnim parkom „Drina“ u Republici Srpskoj, predviđen je za potencijalni prekogranični rezervat biosfere u okviru UNESCO programa „Čovek i biosfera“.

Predeo bogat vodom: Drina, Perućac i Zaovine

Na potezu od Višegrada do Bajine Bašte, regija Tare, opasana je rekom Drinom. Slavni doajen glumišta, Robert de Niro, bio je toliko zadivljen lepotom Drine, da je po njoj nazvao ćerku. Ova reka nas je darovala neneverovatno bogatim pejzažima. U svetu ribolova, ova reka je poznata daleko izvan granica Srbije, a mnogi posetioci dolaze i na Drinsku regatu, koja se tradicionalno održava svake godine. Na obroncima nacionalnog parka, nalazi se Mokra Gora, koja je ugostila svetska imena, poput Johnny Deppa i Monice Beluci.  Pored toga što su vam Mokra Gora, Drina i prelepi Perućac na dohvat ruke, u nacionalnom parku Tara nalazi se i jezero Zaovine sa svojim predivnim plažama. U regiji Tare postoji čak 19 različitih vrsta riba!

Nacionalni park tara - pogled sa banjske stene
Pogled sa Banjske stene

Bogatstvo izbora i odgovor na savremene potrebe

Bilo da ste ljubitelj ukusne organske hrane, šetnje u prirodi, planinarenja, vožnje čamcem ili ste strastveni ribolovac, Tara je pravo mesto za vas.

Osetite čari prave Tare i rezervišite neku od kuća i vikendica sa vlastitim dvorištem i roštiljem, uređenih od prirodnih materijala, u planinskom stilu. Možete rezervisati smeštaj i u nekom od luksuzno opremljenih apartmana, koji će zadovoljiti sve savremene potrebe vas i vaših bližnjih.  Mnogobrojni sadržaji za decu i bogatstvo izbora za posetioce, krase ovu destinaciju u punom smislu tih reči. Priredite sebi letnji odmor za pamćenje, uživajte u privatnosti i gurmanskim specijalitetima. Sakriveni od gradske vreve, okruženi čistim vazduhom i nestvarnom prirodom, otkrijte magiju Tare. Ispratite dan uz zvuke zrikavaca sa romantičnim pogledom na zvezdano nebo.

Pogledajte vikendice za iznajmljivanje na Tari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 

 / 

Prijavite se

Pošaljite poruku

Moji favoriti