Zakoračite u bajkovite vikendice na Zlatiboru

Ako spadate u one ljude koji vole prirodu i trude se da provode vreme u njoj, Srbija ima idealnu destinaciju za vas, bogatu vikendicama iz bajke. Smeštena u zapadnoj Srbiji, odmah izvan planine (Nacionalni park) Tara, leži nadaleko poznata planina Zlatibor. Uživajte u odmoru u prirodi, ali i u gradskoj udobnosti i smeštaju u prelepim vikendicama.

Vikendica na zlatiboru

Smešten na oko 230 kilometara od Beograda i na oko 300 kilometara od Novog Sada, toliko i od jadranskih obala, Zlatibor je lako dostupan međunarodnim putem.

Zlatna planina

Zlatibor je planina neobične lepote. Krase je zimzelene šume isprepletene valovitim visoravnima, nepreglednim visokim ravnicama i retkim vrstama borova. Retka vrsta belog bora koji ovde raste, u Srbiji se popularno naziva „zlatni bor“, što je rezultiralo opisnim nazivom planine. Na ovoj zlatnoj planini dočekaće vas luksuzni smeštaj u najlepšim vikendicama, kao i otmeni restorani.

Zahvaljujući prelepom prirodnom pejzažu, povoljnoj lokaciji i raznovrsnim mogućnostima smeštaja u vikendicama i hotelima, Zlatiboru nije trebalo dugo da se popne na listu najboljih srpskih destinacija. Čarobni vidici tokom dana i mogućnost da se svuda stigne automobilom, doneli su Zlatiboru međunarodnu turističku slavu kao urbano mesto za odmor u prirodi. Naročito je popularan među mlađim generacijama, jer je dobro opremljen čak i sa klubovima! Kad ogladnite, ne zaboravite da zatražite malo kajmaka – Srbi širom zemlje se slažu da se pravi najbolji kajmak nalazi na Zlatiboru!

Kajmak

Zlatibor – planina za sve turiste

Ova čudnovita planina ima jedinstveni spoj seoskog i urbanog turizma, dosta zanimljivih mesta sa bogatom kulturom i duhovnim nasleđem, živopisnih scena i srdačnih, neposrednih ljudi. Nećete ostati ravnodušni ni na čarobnu domaću kuhinju, po kojoj je dobro poznat ovaj kraj. Ovu planinsku lepoticu odlikuju prijatna, blaga klima, prostrane padine i bujni pašnjaci sa planinskim potocima. Blage zime i snežni pokrivač od oktobra do maja omogućili su da najpopularnija vazdušna banja postane lekoviti i rekreativni centar, skijalište i centar za kulturna dešavanja i okupljanje ljudi iz celog sveta. Njegov povoljan položaj na nadmorskoj visini od 1000 m, gde se sudaraju planinske i morske struje, u velikoj meri favorizuje i ubrzava lečenje raznih bolesti i savršeno je mesto za opuštanje i detoksikaciju.

Zlatibor

Štaviše, turističko područje Zlatibora ne prestaje da privlači turiste iz celog sveta još od 19. veka, kada je tadašnji srpski kralj Aleksandar Obrenović na inicijativu lokalnih domaćina odlučio da osnuje lečilište na ovom mestu. U njegovu čast postavljena je česma na kojoj je bilo i malo jezero, nazvano Kraljeva Voda koje je kasnije preimenovana u Partizanske Vode.

Gostoprimstvo Zlatibora i njegovih meštana zaista se pokazalo u brojnim vikendicama, hotelima,  restoranima, otvorenim bazenima i drugim sportskim objektima. Neke iznenađuje činjenica da na kraju stanovnici okolnih sela Sirogojno, Gostilje, Jablanica i grad Čajetina čak otvaraju vrata svojih domova (vikendica) turistima, kako bi stekli istinsko, autentično iskustvo regiona. Budite sigurni da ćete biti dobro dočekani, uz obrok od tri jela i toplu rakiju.

Kajmak i rakija u vikendici

Istražite okolinu Zlatibora

Ovo je pravi izbor strastvenih ljubitelja zimskih sportova, ili čak savršena prolećna, letnja i jesenja destinacija. Pored toga, Zlatibor je savršeno mesto za posetu sa porodicom, društvom ili sa voljenom osobom. Takodje, pogodan je za mirne šetnje prirodom i uživanje u vožnji poznatim zlatiborskim jezerom. Romantična atmosfera, topla mesta, čarobne vikendice i prekrasni pogledi nateraće vas da se zaljubite u ovu planinu. Uživaćete u pogodnostima svežeg planinskog vazduha i prirode koja oduzima dah.

Okolna sela su savršena za istraživanje zabavne tradicije i festivala ovog područja. Jedno od njih je jedinstveno drveno etno selo Drvengrad, osnovano kao filmska postavka koja je prerasla u sastavni deo srpskog turističkog identiteta, takođe bogato drvenim vikendicama za odmor. Za one pustolovnije, blizina planine Tara i njene reke, obećavaju zahtevniju avanturu u prirodi. Međutim, ako se više bavite istorijom i kulturom, ne propustite videti neverovatnu fresku Beli anđeo u manastiru Mileševa, koja je postala simbol čovečanstva tokom prošlog veka!

Vikendice na zlatiboru
Vikendice na Zlatiboru

Napokon, raskošna priroda, urbana strana, topli i ljupki domaćini, neverovatna mesta, reke, jezera, odlična kuhinja i dobra povezanost sa svim okolnim turističkim destinacijama, više su nego dovoljan razlog da odaberete ovu veličanstvenu planinu kao vašu sledeću destinaciju za odmor u nekoj od najlepših vikendica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 

 / 

Prijavite se

Pošaljite poruku

Moji favoriti