Obradujte sebe odmorom na Palićkom jezeru

Jedno od najlepših i najposećenijih jezera u Srbiji godinama unazad je Palić. Nalazi se na samom severu Republike Srbije, blizu Subotice. Najveće je prirodno jezero u zemlji, prečnika skoro 5km. Od Beograda je udaljeno 185km, i stiže se u optimalnim uslovima za oko 2 sata vožnje. Od Novog Sada je udaljeno 100km i stiže se aproksimativno za sat i 15 minuta.

Palić je prema legendi jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana. Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima.

Obala je duga 17km i uredjena je celom dužinom. S tim u vezi, atraktivne su pešačke ture, posmatranje ptica, pecanje kao i obilazak velikog parka prirode oko jezera. 

Plaže palićkog jezera

Postoje tri plaže koje su uredjene, sa urednom travom i postavljenim ležaljkama, suncobranima i tuševima. U toku letnjih meseci, i zvanične turističke letnje sezone, temperature vode se kreće izmedju 18 i 25 stepeni. Pristutni su tereni za odbojku na pesku kao i za mali fudbal, rukometni i teren za košarku, igrališta za decu i teretana na otvorenom. 

Turističku ponudu ovog kraja upotpunjuju i lekovita svojstva vode za lečenje kožnih bolesti. Danas, na Paliću se leče reumatizam, ginekološke tegobe, nervna oboljenja, kao i problemi sa leđima i kostima. Jezero je prepoznatljivo po svom malom, ali kvalitetnom broju banjskih kupatila, u kojima meštani, kao i turisti u improvizovanim, drvenim kadama mogu osetiti čari ove vode.

Zalazak sunca na jezeru palić

Dodatne atrakcije na Paliću

U letnjim mesecima, na Paliću se održava i Festival evropskog filma, pa ovo mesto okuplja mnoge regionalne filmske stvaraoce, glumce i filmske kritičare.

U neposrednoj blizini jezera se nalazi i atraktivni ZOO vrt u kome većina životinja nije smeštena u kaveze već slobodno šeta ograđenim delovima parka. Park se prostire na preko 15 hektara zemljišta, a posebnu lepotu zoo vrtu daje prisustvo mnoštva listopadnog drveća.

U sklopu ZOO vrta je i botanička baština vrta koja predstavlja zbirku mnogih autohtonih vrsta, kao i netipičnih lišćara i četinara i više desetina hiljada sadnica sezonskih cvetnica sopstvene proizvodnje. Ponudu Zoološkog vrta upotpunjuju izložbe slika, skulptura, radionice, seminari, stručni sastanci i konferencije. Godišnje ZOO vrt poseti preko 150.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Subotica

Ukoliko ste se uputili ka Paliću, neizostavan je obilazak i Subotice, grada koji je kao muzej na otvorenom sa arhitekturom uglavnom u stilu secesije ali i baroka i klasične arhitekture. To se ogleda u crkvama (Katedrali, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Franjevačkoj crkvi itd), pozorištu i gradskoj biblioteci, plavoj i zelenoj fontani. Najatraktivniji i najposećeniji lokaliteti u Subotici su: Gradska kuća, Sinagoga i Palata Rajhl.

Rajhl palata u subotici

Vinarski kraj

Turistički obilazak Palića i Subotice, uglavnom se dopunjuje i sa posetama vinarijama. Ovaj kraj naše zemlje je poznat i po kvalitetnim vinima. Palićko vinogorje je vinarski kraj sa tradicijom starom 2000 godina.  Jedinstvena topla klima sa velikim brojem sunčanih dana, malo padavina i prohladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje vinove loze.

Pogledajte vikendice na Paliću u našoj ponudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 

 / 

Prijavite se

Pošaljite poruku

Moji favoriti