Da li znate da su najlepše vikendice skrivene na Kopaoniku?

Kopaonik poznat i kao Srebrna planina, a lokalno nazvan ,,Kop” – je trendseter među svim srpskim planinama. Kopaonik ima sve: čarobnu prirodu, deo stvoren za zimske sportove, urbani deo, kao i vikend naselje ukrašeno divnim bojama krovava vikendica koje podećaju na bajkovitu priču. Mnogima je baš ova čudnovita planina omiljena zimska destinacija, a gomile mladih donele su joj međunarodnu slavu. Idealno je mesto za godišnji odmor, kao i za ljubitelje zimskih sportova, ili pak zaljubljenike u vikendice u kojima odiše toplina kamina, ukus crvenog vina i miris drva za ogrev.

Zimske aktivnosti na Kopaoniku

Kopaonik je najveći skijaški centar Srbije i jedan od najlepših u ovom delu Evrope. Kao najveći skijaški centar nudi puno mogućnosti za skijanje i ima dobro održavane staze, kako za početnike, tako i za napredne skijaše. Veliki deo planine zove se „Ravni Kopaonik“  gde se nalazi većina hotela i vikendica, žičara, kafića i ostalih skijaških sadržaja. Kapacitet smeštaja hotela i vikendica u ovom delu Srbije je za oko 1000 ljudi, pa zamislite kakva snežna zabava može biti. Kopaonik je svake godine više od šest meseci ukrašen belim pokrivačem. Bez obzira na ove optimalne prirodne uslove, većina staza za skijanje obogaćena je veštačkim sistemima za pravljenje snega. Postoji čak i posebna staza za noćno skijanje, koja vam može pružiti posebno adrenalinsko iskustvo.

Skijanje na kopaoniku
Zimske aktivnosti na Kopaoniku

Zavirite u vikendice na obroncima Kopaonika

Obronci planine Kopaonik nude širok spektar vikendica u vidu seoskih turističkih smeštajnih kapaciteta i doživljaja domaće srpske kuhinje,  što je sigurno savršen način za otkrivanje i upoznavanje Srbije. Drvene kućice (nama poznatije kao vikendice) u kojima kamin pucketa, dragi ljudi prekriveni džemperima i toplim pokrivačima nisu samo česta scena u američkim filmovima o Božiću, zapravo je stvarno i deo je ponude smeštaja za seoski odmor u vikendicama na Kopaoniku.

Možete li već osetiti miris toplog čaja od cimeta koji se širi vikendicom? Ili je ipak reč o mirisu kuvanog vina?

Nacionalni park Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji. Zbog svog prirodnog blaga, jedan deo masiva postao je nacionalni park 1981. godine. Nacionalni park poseduje veliki broj endemskih i retkih vrsta biljaka i životinja i jedno je od područja sa najvećom stopom biodiverziteta u Srbiji. Viši delovi planine prekriveni su zimzelenim šumama, dok je u nižim delovima dominantno drvo javor. Najviši vrh je na 2017 metara i zove se Pančićev vrh, nazvan po poznatom srpskom botaničaru Josifu Pančiću.

Dostupnih aktivnosti na otvorenom oko parka je bezbroj, ali uglavnom su pogodnije za toplije godišnje doba. Pešačenje, planinarenje, biciklizam, jahanje su samo neke od aktivnosti koje vas očekuju u ovoj čarobnoj prirodi nacionalnog parka Kopaonik.

Kopaonik je veoma dobro povezan sa glavnim gradom Srbije, Beogradom, pa vam je potrebno samo da pronađete idealan prevoz i na korak ste do uživanja u slavnoj zimskoj čaroliji ovog srpskog dragulja. Pored snežnih čuda i prirodnih lekova, Kopaonik krije i časove istorije. Bilo je to centralno područje srednjovekovne srpske države i o svedočenju prošlosti postoje brojni dvorci i utvrđenja – Zvečan, Koznik i Maglić.

Pogledajte ponudu vikendica na Kopaoniku.

Šta god da vam je motivacija za posetu, pobrinite se da iskoristite ono najbolje što ovaj komad raja u Srbiji ima da ponudi. Kopaonik će vas ugostiti u bilo koje godišnje doba, a zasigurano ima sve što je potrebno da pruži nezaboravno iskustvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 

 / 

Prijavite se

Pošaljite poruku

Moji favoriti